Informācija par smiltsērkšķu produkciju


Smiltsērkšķu sastāvdaļas (no sēkliņas līdz zariņam).

Katrs smiltsērkšķa augs satur vairāk nekā 190 bioloģiski aktīvas vielas, un ikvienai no auga daļām ir savs, unikāls barības vielu profils un individuālas īpašības.

Turpmāk tiks aprakstītas izmantojamās auga daļas un to īpašības, kas padara katru auga daļu tik unikālu.


SĒKLAS

 

 

Sastāvs:
Sēklas satur eļļasun nepiesātinātās taukskābes (ieskaitot Omega 3, 6 un 9); vitamīnus A, C, E, B1, B2, B5, D, P un K; antioksidantus (tokoferolu un tokotrienolu, kas ir E vitamīna sastāvdaļa); fitosterolu (kas palīdz uzturēt ūdens cirkulāciju šūnas un nodrošina ādas mitrumu); karotīnus; olbaltumvielas; minerālvielas (tai skaitā kalciju, magniju un dzelzi) un fitoncīdus.

Iedarbība:
Veicina sirds un asinsvadu, kā arī kuņģa un zarnu trakta veselību, stiprina imūnsistēmu un palīdz samazināt holesterīna līmeni.

OGAS

 

 

Sastāvs:
Smiltsērkšķu augļi (ogas) satur cukurus (2,9 – 6,8%), organiskās skābes (apmēram 2,6% – galvenokārt ābolskābi, mazāk vīnskābi, skābeņskābi, dzintarskābi, dažādas fenolskābes u.c.), nepiesātinātās taukskābes (ieskaitot Omega 3, 6, 7 un 9, palmitīnskābi); vitamīnus A, B1, B2, B9 (folijskābe), C, E, PP, K; bioloģiski aktīvās vielas - antioksidantus – karotinoīdus (tai skaitā – likopēnu, kas piešķir ogai oranžo/sarkano krāsu), tokoferolu un tokotrienolu, kas ir E vitamīna sastāvdaļas; karotīnus (tai skaitā beta-karotīns); olbaltumvielas; 18 dažādas aminoskābes; fitosterolu (kas palīdz uzturēt ūdens cirkulāciju šūnas un nodrošina ādas mitrumu), kā arī beta-sitosterolu (kas samazina holesterīna veidošanos asinīs); minerālvielas (kalciju, kāliju, nātriju, fosforu, magniju, varu, dzelzi, cinku, boru, mangānu u.c.); fitoncīdus; pektīnvielas; fitosterīnus (sterīnus, stigmasterīnu, β sitosterīnu); flavonoīdus (izoramnetīnu, kvercetīnu, kemferolu, miricetīnu), kuriem ir labvēlīga ietekme uz asinsvadu sieniņām, tādejādi pasargājot organismu no sirds asinsvadu slimībām, kā arī daudz citas vērtīgās vielas un vitamīnus. Kopumā ņemot smiltsērkšķu augļos ir sešreiz vairāk vitamīnu nekā upenēs un 15 reižu vairāk nekā apelsīnos.

 
Iedarbība:
Ogām piemīt spēcīga antioksidanta un pretiekaisuma, antimikrobiska, savelkoša, holesterīna līmeni normalizējoša, brūces un čūlas dziedējoša, reģenerāciju veicinoša, urīndzinēja, sāpes remdinoša, radioprotektīva līdzekļa īpašības un tas ir nenovērtējams vitamīnu avots. Lietojot uzturā tās veicina veselīgu ādu un matus, uzlabo imūnsistēmu, veicina sirds un asinsvadu, kā arī kuņģa un zarnu trakta veselību Tās var izmantot mutes, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas profilaksei. Tās baro un nomierina ādu un gļotādas, tai skaitā kuņģa, zarnu trakta un urīnceļu gļotādas. Smiltsērkšķu ogas mazina asinsreci, novēršot tromboflebītu un infarktu, veicina sirdsdarbību, saista un izvada no organisma lieko holesterīnu, novēršot aterosklerozi, veicina asinsradi un paaugstina organisma imunitāti.

ZARIŅI

 

 

Zariņi satur:
Tanīns; tokoferols, kas ir E vitamīna sastāvdaļas; bioloģiski aktīvās vielas, tai skaitā fitosterols (kas palīdz uzturēt ūdens cirkulāciju šūnas un nodrošina ādas mitrumu), flavonoīdus, miecvielas, fitoncīdus, serotonīnu, u.c.

 
Iedarbība:
Tradicionāli tiek izmantots uzlējuma veidā un pielietots kolīta un enterokolīta (tievās un resnās zarnas iekaisuma) ārstēšanā, tāpat tas palīdz cīnīties ar dermatoloģiska rakstura slimībām un tiek izmantots apdegumu seku novēršanai. Uzlējumi tiek izmantoti arī ārēji - lokālām kompresēm reimatiskā artrīta gadījumos. Literatūrā tiek atzīts, ka to izmantošana, iespējams, mazina audzēju attīstību.

LAPAS

 

 

Sastāvs:
Lapu sastāvā ir taukskābes (tai skaitā omega 3, 6, 9 un palmitīnskābe); vitamīni (B2, B3, B9 (folijskābe), C un E); karotinoīdi (ieskaitot Likopēnu); karotīni (ieskaitot beta-karotīnu); tokoferoli; fitosterīni; minerālvielas (tai skaitā dzelzs, magnijs, kālijs un kalcijs); olbaltumvielas; flavonoīdi (tostarp katehīnus, rutīnu, kvercetīnu, kemferolu, izoramnetīnu, miricetīnu), miecvielas, fitoncīdus, ursolskābi, oleanolskābi, serotonīnu.

Iedarbība:
Parasti lieto tējas vai uzlējumu veidā. Tam piemīt spēcīga antioksidanta īpašības, kā arī tiek pielietots kā pretiekaisuma līdzeklis, gremošanas sistēmas ārstēšanai, aknu funkciju un asinsrites uzlabošanai, veicina sirdsdarbību un palīdz nodrošināt asinsvadu veselību.

SĒKLU EĻĻA

 

 

Sastāvs:
Smiltsērkšķu sēklu eļļa satur neaizvietojamās Omega3, 6 un 9 taukskābes, A un E vitamīnus, kā arī dažādas uzturvielas, tai skaitā nepiesātinātās taukskābes (linol- un linolenskābes) un minerālvielas, kas padara šo produktu tik ļoti unikālu.

 

Iedarbība:
Smiltsērkšķu sēklu eļļa palīdzēs atjaunojot un spēcināt gan imūnsistēmu, gan arī tādus orgānus kā sirds, smadzenes, aknas, asinsvadi un āda. To sastāvā esošie spēcīgie antioksidanti un citas bioloģiski aktīvās vielas nodrošina būtisku aizsardzību pret vides nelabvēlīgo ietekmi, piemēram, brīvajiem radikāļiem. Ieteicams gan iekšķīgai, gan ārīgai lietošanai. Bieži tiek izmantota kosmētiskajos līdzekļos.

OGU (mīkstuma) EĻĻA

 

 

Sastāvs:
Smiltsērkšķu ogu (mīkstuma) eļļa bagātīgi satur  Omega 7 taukskābes (30-35%), A un E vitamīnus, un spēcīgu antioksidantu SOD (enzīmu - superoksīda dismutāzi), kā arī virkni vērtīgu uzturvielu - 180 – 300 mg% karotinoīdu (apmēram 100 mg% karotīna), 100 – 165% tokoferolu, taukskābes (oleīnskābi, stearīnskābi, linolskābi, linolēnskābi, palmitīnskābi, miristīnskābi).

Iedarbība:
Smiltsērkšķu ogu eļļa ir nenovērtējams veselības un skaistuma saglabāšanas noslēpums. Omega 7 aizsargā, mitrina un atjauno ādu un ir nenovērtējams matu, nagu, gļotādas, kuņģa, zarnu trakta un urīnceļu veselības nodrošināšanā.

SULA

 

 

Sastāvs:
Smiltsērkšķu sula satur daudz organisma normālai funkcionēšanai nepieciešamo vitamīnu, un minerālvielu. Sulas sastāvā ir taukskābes (tai skaitā Omega 7 un palmitīnskābe), bioloģiski aktīvās vielas - flavonoīdi; vesela strīpa dažādu vitamīnu (tostarp A, C, B9 (folijskābe) un E), olbaltumvielas, karotīni (ieskaitot beta-karotīnu), karotinoīdi; tokoferoli, fitosterīni, 18 aminoskābes, dažādas organiskās skābes un vairāk nekā 24 minerālvielas (tostarp kalcijs, kālijs, dzelzs un mangāns).

 

Iedarbība:
Smiltsērkšķu sula uzlabo gremošanas sistēmu, paaugstina enerģijas līmeni. Tā ieteicama kuņģa un zarnu trakta saslimšanu, kā arī kuņģa čūlu ārstēšanā un profilaksē, tā palīdz uzlabot organisma aizsardzības funkcijas saaukstēšanās gadījumos un palīdz atjaunot enerģiju pie ilgstoša noguruma un lielas fiziskās slodzes.

OGU MIZIŅAS

 

 

Sastāvs:
Smiltsērkšķu ogu miziņu sastāvā atrodamas pašas vērtīgākās vielas, tai skaitā taukskābes (iesk. skaitā Omega 6 un 7), vitamīnus (tostarp A, C un E, u.c.), karotīnus (tostarp Beta-karotīnu) un citas bioloģiski aktīvās vielas, kā arī minerālvielas, aminoskābes un flavonoīdus.

 

Iedarbība:
Miziņas ir izmantojamas kā spēcīgs antioksidants un pretiekaisuma līdzeklis, to var izmantot problemātiskas ādas ārstēšanai, un tās palīdz dzīšanas procesos brūcēm un apdegumiem. Tas ir ļoti vērtīgs uztura bagātinātājs.

Komentāri (0)    

Atpakaļ