Smiltsērkšķi /vispārējs apraksts/


Smiltsērkšķis (Hippophae rhamnoides) pieder pie ražīgām ogu kultūrām, kas agri dod pirmo ražu. Smiltsērkšķis ir dekoratīvs koks, ko rudenī bagātīgi rotā oranžas ogas. To vidējais svars ir pusgrams, bet īpaši lielas smiltsērkšķu ogas reizēm sver pat gramu. Skābuma ziņā tās neatpaliek no citronu sulas. Smiltsērkšķi ir ļoti vērtīgs organisma apgādātājs ar dabiskajiem vitamīniem, jo tā lapas un ogas satur praktiski visus dabā esošos vitamīnus. Šo augļu regulāra ēšana būtiski palīdz papildināt organisma vitamīnu krājumus.

Smiltsērkšķus izmanto gan svaigus, gan dažādu pārtikas produktu pagatavošanā, kā arī tautas medicīnā. Smiltsērkšķa dziednieciskās īpašības augstu vērtēja jau senos laikos Ķīnas, Tibetas un Antīkās Grieķijas medicīnā. Šo tautu dziednieki smiltsērkšķi galvenokārt izmantoja dažādu ādas, aknu un gremošanas trakta slimību ārstēšanai. Mazliet vēlāk atklāja arī smiltsērkšķu eļļas sāpes remdinošo un dziedniecisko iedarbību iekaisumu gadījumos.

Latvijas avīzes informācija vēsta, ka saskaņā ar senu grieķu leģendu smiltsērkšķu vērtīgais saturs tika atklāts nejauši. Karavīriem pēc kaujas tika dota pavēle palaist savvaļā kara nomocītos un savainotos zirgus nomiršanai. Par lielu pārsteigumu zirgi no mežaina apvidus, kurā auga smiltsērkšķi, atgriezušies spēka pilni, atveseļojušies un ar spīdīgāku spalvu nekā pirms tam.

Vitamīnu avots
Smiltsērkšķi satur vairāk nekā desmit taukos un ūdenī šķīstošos vitamīnus. Bez tam, pateicoties smiltsērkšķu sastāvam, šie vitamīni ļoti labi saglabājas un organismam tos viegli uzņemt. Smiltsērkšķos ir minerālvielas dzelzs, mangāns, varš. Atšķirībā no citām sulām, smiltsērkšķu sula satur arī B grupas, PP un K vitamīnus, kā arī vairāk nekā 15 dažādu mikroelementu. Smiltsērkšķu eļļa satur 2-3 reizes vairāk E vitamīna nekā mandeļu rieksti. E vitamīns ir spēcīgs pretiekaisuma līdzeklis, tāpēc dzerot sulu kā vitamīnu avotu daudzi novēro senu, aizmirstu un pilnīgi neizārstētu iekaisumu izveseļošanos. Pateicoties F vitamīnam, smiltsērkšķu sula kopā ar savu eļļu labi novērš nogurumu pēc ilgstoša darba ar datoru, kā arī veicina domāšanas un reakcijas ātrumu. Smiltsērkšķi satur arī K1 vitamīnu (tā šeit ir vairāk nekā pīlādžos), līdz ar to sekmējot normālu asins recēšanu, kas īpaši svarīga pie operācijām, iekšķīgiem asiņojumiem, čūlām, hemoroidiem. Smiltsēršķos tāpat atrodami arī daudzi dažādi karotenoīdi, kas veicina ievainojumu dzīšanu (par to liecina kaut vai smiltsērkšķiem raksturīgais oranžais tonis). Karotenoīdu ir tik daudz un to krāsas noturība tik laba, ka tos atdala un izmanto pārtikas krāsvielu izgatavošanai. Protams, smiltsērkšķi satur arī daudz C vitamīna, taču tā daudzums var svārstīties atkarībā no šķirnes, uzglabāšanas apstākļiem un citiem faktoriem. Vērts iegaumēt, ka, augļiem pārgatavojoties, to vitamīnu skaits samazinās.

Bioloģiski aktīvās vielas
Smiltsērkšķa skābju sastāvu galvenokārt veido ābolskābe un vīnskābe, mazliet konstatējama arī citronskābe. Tieši organisko skābju pārpilnība (2,1-3,1%) nodrošina augļu bioloģisko aizsardzību pret apēšanu, taču vienlaikus rada problēmas, novācot ražu ar rokām. Novērots, ka šīs skābes pazemina antibiotiku, rentgena un dažādu stresa faktoru radītās sekas.

Smiltsērkšķu lapās, mizā un ogās atrodams arī serotīns, kas citos augos sastopams reti (izņemot tomātus, ērkšķogas, bārbeles). Tas noņem uzbudinājumu, veicinot normālu nervu impulsu pārvadi, kā arī palīdz pret audzējiem.

Smiltsērkšķu eļļā ir līdz 2,6% sterīnu, kas aizkavē holesterīna uzsūkšanos, pasargā no aknu distrofijas un palīdz cīņā ar aterosklerozi. Savukār smiltsērkšķī esošie pektīni spēj piesaistīt un izvadīt no organisma smagos metālus un, kaitīgās vielas, tai skaitā arī alkoholu.

Smiltsērkšķu lietošana uzturā
Protams, pati vienkāršākā iespēja ir nobriedušu augļu vākšana un tūlītēja apēšana mērenā daudzumā. Smiltsērkšķus lieto ne tikai svaigus, bet arī žāvē, gatavo želejas, ievārījumus un citus saldos ēdienus, kā arī pasniedz pie pamatēdieniem. Piemēram, Sibīrijā svaigos augļus ēd pie piena un gaļas ēdieniem, bet Skandināvijā no augļiem pagatavotus biezeņus pasniedz līdzās zivju ēdieniem. Tomēr visbiežāk uzturā izmanto smiltērkšķu sulu.

Lai to pagatavotu, jāizmanto nogatavojušies augļi. Tos var pārstrādāt ne tikai svaigus, bet arī saldētus. Tikai jāatceras, ka atlaidinātos augļos strauji zūd C vitamīns. No smiltsērkšķu augļiem var iegūt apmēram 70% tīras sulas. Par cik cukura saturs sulā ir neliels, rūgšanu novērš, sulu uzkarsējot. To var uzglabāt tumšā un vēsā pagrabā līdz pat vienam gadam.

Tīra, neatšķaidīta smiltērkšķu sula ir ļoti stipra, tāpēc to ieteicams atšķaidīt ar ūdeni, pienu, jogurtu, burkānu vai ķirbju sulu. Pieaugušiem cilvēkiem puslitra pudeli ieteicams izdzert 4 dienās.

Ja sulu iegādāsieties veikalā vai tirgū, derīgi zināt, kā atšķirt kvalitatīvu produktu no ne tik laba. Vispirms pievērsiet uzmanību sulas krāsai. Tai jābūt spilgtai. Brūnganā nokrāsa liecina par to, ka sulas vērtīgās sastāvdaļas ir oksidējušās vai nu pārlieku lielas karsēšanas, vai nu ilgas glabāšanas dēļ. Otrkārt, dabiskai, labai smiltsērkšķu sulai ir spirgta, svaiga garša un smarža, bet, atverot karsētas vai ilgi glabātas sulas pudeli, dažkārt jūtama nepatīkama smaka, ko dažkārt kļūdaini uzskata par „raksturīgu" smiltsērkšķiem. Visbeidzot, salīdziniet noslāņojušās sulas slāņu biezumus. Labai sulai augšējam biezsulas slānim jābūt vismaz ¼ no visa šķidruma. Ja tas ir plānāks, tad sula ir vai nu atšķaidīta, vai nu ogas novāktas par agru. Ja sula neslāņojas, tā tikusi homogenizēta. Tādā gadījumā atliek uzticēties tam, kas rakstīts uz etiķetes.

Ogu uzglabāšana
Visvienkāršāk smiltērkšķu ogas uzglabāt, tās sasaldējot. Drīkst lasīt arī sala skartas ogas no zariem, taču tad jārēķinās, ka augļiem jābūt pilnīgi veseliem, savukārt sasalušās ogas vai nu tūlīt jāpatērē, vai jāievieto saldētavā. Saldētavā smiltsērkšķu augļus drīkst glabāt gan veselus, gan saberztus -ar vai bez cukura. Pie mums samērā maz, bet citur pasaulē visai pazīstama smiltsērkšķu augļu sagatavošana uzglabāšanai ir kaltēšana.

Smiltērkšķi veselībai un skaistumam
Smiltsērkšķu izstrādājumus iesaka lietot gan slimību, gan diētas laikā, jo tie lieliski uzlabo veselību, stiprina imunitāti, baro ādu un pasargā organismu no novājināšanās. Zinātnieki iesaka visnotaļ plašu smiltsērkšķu pielietojumu - sirds un asinsvadu, elpošanas orgānu, auss, kakla, deguna, zobu, smaganu, acu, kuņģa, zarnu, aizkuņģa dziedzera, aknu, nieru, dzimumorgānu, locītavu, ādas, endokrīno dziedzeru saslimšanās un darbības traucējumos. Smiltsērkšķu sula un eļļa netieši palīdz arī pie visām infekcijas slimībām, jo paaugstina imunitāti. Tāpat, šis augs palīdz arī dzimummazspējas gadījumos.

Par cik smiltsērkšķi satur dabiskos antioksidantus, kas sekmīgi samazina brīvo radikāļu izraisītos organisma bojājumus, smiltsērkšķa preparātus iesaka lietot pārmērīgas starojuma devas, arī staru terapiju, saņēmušu cilvēku veselības stāvokļa uzlabošanai. Šie antioksidanti arī palīdz cīņā ar audzējiem un dziedē ādu un gļotādu. Smiltsērkšķus var lietot arī ārīgi - ja ādu bojājuši radioaktīvie stari, radies apdegums, ekzēma, deguna, rīkles un acu gļotādas iekaisums, kā arī pie ginekoloģiskām saslimšanām.

Atšķirībā no citu augu augļiem, smiltsērkšķu mīkstums satur līdz 8% eļļas. Smiltsērkšķu augļu eļļai piemīt sāpes mazinošas īpašības, tā veicina audu granulāciju un epitēlija atjaunošanos.

Eļļu var lietot kā profilaktisku līdzekli, kad tiek apstarots barības vada vēzis. Tad jālieto pusotra ēdamkarote 2 vai 3 reizes dienā un vēl pēc ārstēšanas 2 līdz 3 nedēļas. Tādu pašu devu var lietot arī, ja ir zarnu un kuņģa čūla, aizkuņģa dziedzera iekaisums, kā arī caurejas un holecistīta gadījumā.

Smiltsērkšķu lietošanā nav ierobežojumu, jo pārdozēšanas efekti nav novēroti, izņemot, ja ir paaugstināta jutība pret PP vielām, kā arī dažādas kuņģa vainas. Parasti imunitātes līmeņa stiprināšanai ārsti iesaka izlietot ~2 litrus smiltsērkšķu sulas pirms ziemas sezonas, atkārtojot šādu devu arī ziemas periodā un pavasarī. Pilnīgi pietiekami ir lietot 1-2 tējkarotes pie tējas vai kafijas katru dienu. Jūtot saslimšanu ar gripu, ieteicams lietot 30- 50ml sulas ik pēc 1-1.5 stundām. Veselības stāvokļa uzlabošana jūtama pēc kādām septiņām stundām. Lai pazeminātu holesterīna līmeni, varat izmantot arī šādu recepti - sajauciet 50gr smiltsērkšķu sulas ar deserta karoti īsta medus un pievienojiet 100g tīra ūdens. Lietojiet 2 - 4 tējkarotes dienā vismaz nedēļu. Ļoti veselīgi smiltsērkšķu sulu lietot arī topošajām māmiņām. Šo produktu var piedāvāt arī pavisam maziem bērniem zīdaiņa vecumā.

Kosmētikā visvairāk lieto ar vitamīniem un antioksidantiem bagāto smiltsērkšķu eļļu, kas veicina ādas šūnu dalīšanos un tādējādi audu atjaunošanos, aizsargā no brīvo radikāļu kaitīgās ietekmes, mīkstina un mitrina ādu un mazina lokālu ādas kairinājumu. Bez ārkārtīgi plašā smiltsērkšķu pielietojuma ādas krēmu ražošanā, tirgū piedāvā arī masāžas eļļas, vannas bumbas, ziepes, dušas želejas, šampūnus un citus ķermeņa kopšanas izstrādājumus, kas satur smiltsērkšķu eļļu.

 

 

Raksts iegūrts no portāla IrLaiks (https://www.irlaiks.lv/health/diet/healthfood/article.php?id=5489595)

Komentāri (0)    

Atpakaļ